Wykonanie tej tarty/ tartaletek jest przerażająco proste:)
Podstawą w tym przepisie jest kruche ciasto. Używam go także na spód szarlotki.
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka masła
2 żółtka
szklanka cukru pudru
Ciasto zagniatamy, wkładamy na godzinę do lodówki. Pieczemy w temperaturze 160 stopni, przez ok. 40 minut, aż nabierze pięknej złotej barwy.
[ Ilość tego ciasta starczy na sporą formę, większą niż przeciętna tortownica. Ilość tartaletek wychodzi również spora dlatego piekę je z połowy składników.Wykładam wtedy foremki, albo spody foremek do babeczek. We wszystkich formach radzę wypełnić boki, żeby masa kajmakowa się nie wylewała. ]
Po upieczeniu na spodzie umieszczam grubą warstwę masy krówkowej, ja używam tej z Biedronki, o pojemności 400g. Na to wylewam roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę mleczną. Wierzch obsypuję zmielonymi niezbyt grubo orzechami włoskimi, ale nadadzą się i migdały, i inne orzechy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz