Składniki na 4 sztuki:
Tortilla:
-2 szklanki mąki pszennej
- 60 ml wody
- 1,5 łyżki oliwy/oleju
- 0,5 łyżeczki soli
( będą to konkretne placki, nie takie cieniutkie jak sklepowe )
Farsz:
-szklanka czerwonej soczewicy
- 0,5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz cytrynowy, pół łyżeczki imbiru, zioła: ja dodaję prowansalskie i majeranek.
Tortilla:
Mąkę przesiać, dodać wodę i sól, wyrobić i na koniec dodać oliwę.
Włożyć ciasto do miski, przykryć ręcznikiem, ścierką, aby nie nie wyschło i schłodzić w lodówce. Optymalny czas to ok 30 minut, ja zwykle wyjmuje wcześniej.
Ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkuję tak by wyszło kółko. Placki wkładam na rozgrzaną dużą patelnię i smażę do wystąpienia brązowych plam, czy też zniknięcia tej wilgoci/wysuszenia.
Farsz:
Soczewicę ugotować.
Na patelni zrumienić cebulę, dodać soczewicę i przecier, gotować chwilę aby masa zgęstniała, do 10 minut. Następnie dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Trzymam na małym ogniu jeszcze 3-4 minuty.
Farsz układam na środku placka w prostej linii, zginam z lewej strony, z prawej, i jem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz