środa, 26 sierpnia 2015

SOS POMIDOROWO- KOKOSOWY


Sos jest inspirowany kilkoma przepisami, które znalazłam w internecie, dostosowałam je odpowiednio pod mój gust. Podaję go z koftami z tofu lub kotletami z kaszą jęczmienną. Z tych składników wyjdą nam cztery normalne porcje lub trzy duże.


1 średnia cebula
1,5 szklanki przecieru pomidorowego
3/4 szklanki mleka kokosowego
łyżeczka curry, łyżeczka czosnku, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, pół łyżeczki pieprzu cytrynowego


1. Na małej patelni, na małym ogniu, przez minutkę podgrzewam na małej ilości oleju curry.
2. W garnku, na gorącym oleju smażę pokrojoną w kostkę cebulę.
3. Do garnka dodaje curry i przecier, podgotowuję około 5 minut.
4. Dodaję do garnka mleko kokosowe i resztę przypraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz