wtorek, 5 sierpnia 2014

Barszcz czerwony.

Jedna z moich ulubionych zup, której przygotowanie jest bardzo proste.
 Barszcz za sprawą wielu warzyw jest gęsty i pożywny, można się naprawdę nim najeść :)


Składniki na 3 duże talerze zupy ( mały garnek ).

- 2 marchewki, raczej duże
- kawałek selera, ok 5x5 cm
- korzeń pietruszki
- cebula
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- słoik buraczków, ja użyłam 460 g. ( ważne, żeby buraczki były dobrej jakości i z małą ilością octu, ja użyłam tych z firmy Fimeko )
- 4 ziarna angielskie
- 4 liście laurowe
- 5 ziarenek pieprzu
- Przyprawy: majeranek, sól, czosnek

1. Na tarce o grubych oczkach ścieram marchew, pietruszkę i seler. Cebulę kroję w kostkę. Mieszam warzywa i solę. Następnie podsmażam na maśle ok 3-4 minuty.
2. Zalewam to zimną wodą, ja akurat mineralną, tak aby woda wystawała na ok 2,3 cm ponad warzywa. Gotuję to na małym ogniu godzinę.
3. Dodaję buraczki, ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuję następne 20-30 minut, aż będą miękkie. 5 minut przed końcem gotowania dodaję solidne ilości majeranku, niecałą łyżeczkę czosnku ( niestety miałam w proszku) i soli jeśli potrzeba.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz