piątek, 4 kwietnia 2014

Risotto z cukinią i papryką.

Takie cudo często gości na moim stole. Proste i pyszne :






Składniki na dwie porcje:
- Dwa woreczki ryżu
- Średnia cukinia
- Pół dużej czerwonej papryki
- Pół cebuli
- Ząbek czosnku
- Ser
- Trzy łyżeczki koncentratu pomidorowego.
- Olej do smażenia
- Przyprawy: pieprz cytrynowy, sól, majeranek, koper włoski, bazylia

1. Cukinię obieram, wydłubuję środek, kroję w kostkę ( niezbyt małą ), solę i odkładam na kilkanaście minut, aby puściła sok.
2. W tym czasie kroję cebulę i paprykę w kostkę. Czosnek przeciskam przez praskę. Siekam świeży koper, ścieram ser na tarce o małych oczkach.
3. Ryż gotuję według instrukcji na opakowaniu.
4. Na gorącym oleju szklę cebulę z dodatkiem soli, potem dodaję paprykę i po 2,3 minutach dodaję cukinię, z której wcześniej odlałam sok. Zamykam to pokrywą od patelni, aby się poddusiło, na ok. 10 minut, ale mieszam co jakiś czas.
5. Gdy widzę, że cukinia stała się szklista a papryka miękka, dodaję koper i czosnek, a także bazylię, majeranek, pieprz i sól. Mieszam i znów przykrywam na 2,3 minutki.
6. Pod koniec do warzyw dodaję ryż i koncentrat, mieszam, a przed samym podaniem posypuję serem i ostatni raz mieszam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz