sobota, 22 lutego 2014

Placki ziemniaczane na ostro.

Placki ziemniaczane uwielbiam, mimo tego, że są smażone (zło :> ) a co gorsze, kocham je podane z cukrem ( jeszcze gorzej ). Staram się ograniczyć nieco moje niekoniecznie dobre nawyki, więc wymyśliłam sobie, że skoro w życiu nie zrezygnuje z placków, to choć podam je bez cukru. Metodą prób i błędów tak dobrałam przyprawy, że rezygnacja z cukru na plackach nie boli tak bardzo :)

Składniki na 3 duże placuchy:

- 3 średnie ziemniaki
- 1/2 małej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- 2 łyżki mąki
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, kminek
- olej do smażenia

Robocizna:

Zetrzeć ziemniaki na tarce o małych oczkach, odstawić. W tym czasie pokroić cebulę w drobną kostkę, wycisnąć czosnek. Po chwili odsączyć starte ziemniaki, dodać resztę składników.
Wymieszać i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz